Síkvölgyi Horgásztavak
Település: Tatabánya
Régió: Komárom-Esztergom megye
Kapcsolattartó:
Telefon:
Telefon:
e:mail: mutat
Internet: http://users.atw.hu/sikvolgyhe/
Vízterület nagysága: 6 ha
Adatlap frissítve: 2016-04-25 13:23:56
Forrás: http://users.atw.hu/sikvolgyhe/
Catch & Release: Fogd meg és engedd vissza jeggyel rendelkezik a tó: Egyik sem
Csónak használati lehetőség:
Behordás engedélyezett:
Sátorozási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett: Nincs megadva
Parkolási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett: Nincs megadva
A bojlisállások különálló horgászhelyek: Nincs megadva
Bojlis horgászállások száma: Nincs megadva
Szép kártya elfogadás Nincs megadva
Zuhanyozási lehetőség Nincs megadva
GPS északi szélesség /lat (fok): 47.5376012
GPS keleti hosszúság /lng (fok): 18.3921969

Általános ismertető
A Vértesben található Sikvölgyi tavak és kialakulásuknak története a szénbányászatra vezethető vissza, mely során létrejött jelentősebb gödrök helyén alakultak ki a környékbeli bányatavak.

A bánya Tatabányán 1897-ben nyitotta meg kapuit. A termelés során az 1903-1904 években, világviszonylatban is új technológiával, az iszaptömedékeléses fejtési mód alkalmazásával sikerült fellendíteni a tatabányai bányászatot. Ennek alkalmazása során kezdetben az aknák közelében előforduló külszíni homokot használták fel, majd annak kimerülését követően Tatabánya és Vértessomló területeiről használták fel a kellő anyagot. A kedvező, futó homokkal előforduló területeken, a jelentősebb gödrök helyén jöttek létre a bányatavak. Így keletkezett a terület három horgásztava is , a Dubnik-, a Kompos-, és a Sikvölgyi tórendszer. Utóbbi horgászati célra történő kialakítása tájrendezési célból merült fel. A bánya az innen kibányászott homokért friss bányavizet – jellemzően karsztvizet – biztosított. Ez jutott el a fenti tavakba. A folyamat 1988-ig a bevezető és leeresztő berendezések segítségével biztosított vízellátást a tavakban. A Sikvölgyi tavak az előbb említett időszak óta is szerves részét képezik a Tatabánya környéki vidéknek.

A horgásztavak az idelátogatók számára sok örömet hoztak már, azonban azok életében többek között az időjárás és a fenti időszakot követő csupán alkalmankénti vízpótlásának következtében problémás időszak is szerepelt, mely során a vízszint csökkenése igazán aggasztó mértéket öltött. Annak csillapítása egy időben csővezetéken történő vízpótlással történt. Ám ennek biztosítása folyamatosan sajnos nem megoldható. Szerencsére időközben valamelyest a helyzet javult. A jövőbeni tervek egyike egy kútfúrás, mely talán hosszútávon is jelentős problémamegoldást jelentene a tó folyamatos vízellátásának biztosítása érdekében. Ennek megvalósítása céljából még sok munkára és erőforrásra van szükség, mely előteremtésében minden segítséget szívesen fogad és köszön a Sikvölgyi Sporthorgász Egyesület, nagyon kellemes és örömteli időtöltést kívánva a tavaknál.
Horgászat Árak
Általános horgászrend
Környék leírása
Megközelíthetőség
Megközelíthetőség:

Autóbusszal: A 6-os és 16-os számú helyi járattal a Síkvölgyi Buszfordulóig
Autóval: Bánhidai körforgalomnál a Síkvölgyi temető fele kell fordulni, majd a temető elött elhaladva, a STOP táblával jelzett kereszteződésnél egyenesen, egészen a síkvölgyi buszfordulóig.

GPS koordináták:
Szélesség (É): 47.5376012°
Hosszúság (K): 18.3921969°
Térkép
Cím
Helyszín: Tatabánya (Környéke)
Település:
Foglaltsági táblázatok
Nincs Foglaltsági tábla kitöltve
Videók