Kovácsszénája-tó
Település: Kovácsszénája
Régió: Baranya megye
Kapcsolattartó: Halőr
Telefon: 06/30/5831439
Telefon:
e:mail: mutat
Internet: http://www.hebmesz.hu
Vízterület nagysága: 15 ha
Adatlap frissítve: 2013-02-23 12:33:56
Forrás: http://www.hebmesz.hu
Catch & Release: Fogd meg és engedd vissza jeggyel rendelkezik a tó: Egyik sem
Csónak használati lehetőség:
Behordás engedélyezett: Nincs megadva
Sátorozási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett:
Parkolási lehetőség közvetlenül a horgászállás mellett:
A bojlisállások különálló horgászhelyek:
Bojlis horgászállások száma: Nincs megadva
Szép kártya elfogadás Nincs megadva
Zuhanyozási lehetőség Nincs megadva
GPS északi szélesség /lat (fok): 46.174036
GPS keleti hosszúság /lng (fok): 18.11388

Általános ismertető
Az orfűi tórendszer legutolsó negyedik tóegysége, hegyek által övezett gyöngyszem, ahol csend és nyugalom honol. A tó a mindössze 64 lakosú Kovácsszénája település közvetlen közelében található. Sokan szeretik, a horgászok ritkán mennek el innen hal nélkül. A tó 1976-ban készült el utolsóként, a felette lévő három tározó (Orfűi tó, Pécsi tó, Herman Ottó tó) gátszakadása esetén ezek árvizeinek felfogása céljából. Vízminősége hasonló a fölötte lévő (Pécsi tó) tavakéhoz, halas szempontból viszont kedvezőbb a bő természetes táplálék miatt. Vízinövényűet a befolyó környékén dús, széles és keskenylevelű gyékény illetve nád szűri meg a beérkező vizet, nyújt búvó és ívóhelyet a halak számára. A meder akadómentes kemény, néhány víz alatti facsonk, vízbe dőlt fa és a felduzzasztott patak medre jelent jó haltartást. A vízmélysége a zárógát felé haladva egyenletesen mélyül, legmélyebb részeken eléri a 6 métert, míg a felső gyékényesnél 0,5 m. A tóparton kavicsozott parkoló és büfé várja a vendégeket.

A tó csak napos illetve összevont engedéllyel horgászható, partról és csónakból egyaránt. Csónak a helyszínen igényelhető. Halállományára a nagytestű pontyok, süllő, amur, harcsa, dévérkeszeg a jellemző, érdekességként kecsege is lett telepítve. Halasítás áprilistól a horgász szezon (november) végéig folyamatos, évi 7-10 tonna (500-650kg/ha) hal kerül kihelyezésre. Megközelítése Pécsről Abaligeten keresztül, Kovácsszénája településen áthaladva.

Víztipus: víztározó
Terület: 15,5 ha
Átlagmélység: 1,8 m
Fenékviszonyok: kemény, felső része enyhén iszapos
Akadók: kevésbé akadós, egykori patakmeder mentén tuskók, parmenti bedőlt fák
Növényzet: nád, gyékény, a víz körül erdő
Horgászat Árak
Általános horgászrend
1.) Tagsági viszonyból származó és a Halászati Törvényben előírt feltételek meglétét tanúsító okmányok, valamint a Szövetséghez való tartozás érvényes tagságát igazoló horgász, jogosult az alapszabályban meghatározott alaptevékenység gyakorlására. Az alapszabályban és a Horgászrendben előírt jogok és kötelezettségek a horgász szervezethez tartozó minden tagot egyenlő arányban megilletik és terhelik.

2.) Horgászni naptári idő szerinti napkeltétől napnyugtáig szabad, 2 bottal, azon 2 db horoggal. Merítőszák használata kötelező. A horgászat csak a kiadott, érvényes horgászengedély birtokában kezdhető meg, ami a helyszínen a halőröknél kapható. A halőrháznál elhelyezett beírókönyv használata kötelező. A kifogott és szákba tett nemes halat azonnal, egyéb halat a horgászhely elhagyása előtt be kell írni a fogási naplóba, a fogott halakat cserélgetni tilos! A 6 kg feletti kifogott pontyot a tóba kíméletesen vissza kell helyezni. A tavon az országos méretkorlátozás van érvényben az egyes halfajokra, ívási tilalmi idő csak a ragadozó halakra vonatkozik.

Kifogható naponta: 2 db méretkorlátozás alá eső békés hal

1 db ragadozó hal

3 kg egyéb hal

A fogott halat távozáskor a halőrnek - felszólítás nélkül - be kell mutatni! Csónakkal napnyugtáig a kikötőbe ki kell érni.! A tavon foglalt hely nincs, a tó medrében a horgászhelyet bójával, karóval

megjelölni a horgászat idejére sem szabad, rögzítő karók a tóban nem hagyhatók. A horgászidény kezdetét és befejezését az időjárás és halasítás függvényében - sajtó útján tesszük közzé.

3.) A tó környékén a szemetelés, szemetes helyen való horgászat, horgászhoz méltatlan magatartás (durva beszéd) a horgászokmányokkal való visszaélés fegyelmi eljárást von maga után és a tóról való kitiltással járhat.

4.) A tavon a zárógáttól számított 50 m-en belül (bójákkal kijelölt helyen) csónakot rögzíteni tilos. Járműveket csak a kijelölt parkolóhelyen lehet tárolni.

5.) Csónakhasználat esetén a vízi közlekedés szabályait be kell tartani. Horgászat közben bekövetkező balesetért felelősséget nem vállalunk.

Környék leírása
Orfűn a Kemencés Udvar, Szabadtéri Múzeum, az Orfűi Tájház és Néprajzi gyűjtemény, valamint az Orfűi Vízimalom Múzeum és a Vízfő Forrás a tanösvénnyel.
10 km-es körzetben termálvizes fürdési lehetőség található Magyarhertelenden és Síkondán. Abaligeten cseppkőbarlang és Denevérmúzeum látogatható.
Megközelíthetőség
Térkép
Cím
Helyszín: Kovácsszénája (Környéke)
Település:
Foglaltsági táblázatok
Nincs Foglaltsági tábla kitöltve
Videók
1
2
3
5